Bedrijf opzetten

Er komt veel bij kijken om een bedrijf op te zetten. Misschien heb je er al ervaring mee, dat is mooi meegenomen. Maar als het de eerste keer is dat je een bedrijf opzet, dan is het wel zo prettig als je de meest gemaakte fouten kan voorkomen. Daarom hebben wij een eenvoudige checklist gemaakt die je helpt bij het opzetten van je bedrijf.

 

Checklist voor als je een bedrijf gaat opzetten

 

 

Ideeen testen, denk eens aan de lean startup methode

 

Je moet je idee testen. Is er vraag naar jouw oplossing en zijn anderen hier bereid ook geld voor te betalen? Wat je vaak hoort is dat er wel een probleem is, een probleem dat mensen vervelend vinden. Maar willen ze ook echt geld betalen? Of accepteren ze dit omdat het toch niet zo’n groot probleem is. Dus vraag niet alleen aan mensen of ze er geld voor willen betalen. Maar probeer het ook echt te verkopen. Zodra je de eerste verkoop binnen hebt, weet je zeker dat in ieder geval een klein aantal bereid zal zijn om jouw product te kopen.

Daarom is het toch wel erg belangrijk om voor dat je begint jouw idee te testen.

Registreren bij de KVK. En de Belastingdienst.

 

Heb je jouw idee getest en wil je dit in de markt gaan zetten? Dan zal je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel moeten registreren. Dat gaat heel eenvoudig, je maakt online een afspraak en kan al snel langs gaan om jouw nieuwe bedrijf officieel in te schrijven. Dat is toch een mooie stap.
Goed om te weten, je wordt dan ook automatisch bij de Belastingdienst in geschreven. Wel zo makkelijk!

Vanaf het moment dat je bij de KVK staat geregistreerd moet je ook belasting aangifte doen, je wordt namelijk automatisch bij de Belastingdienst aangemeld. Dus ook als je nog geen omzet hebt, moet je belasting aangifte doen!! Dat is heel belangrijk, want als je dat niet doet krijg je een boete.

 

Administratie opzetten

 

Om die belastging aangifte te doen, moet je natuurlijk een financiële administratie opzetten en bijhouden. Dat klinkt complexer dan het is. Met slimme software is dat tegenwoordig een fluitje van een cent. Stel dit niet uit, dat maakt het alleen maar lastiger, en dit hoort er nu eenmaal gewoon bij. En als je het niet zelf wilt doen, neem dan meteen contact op met een boekhouder of accountant om dit uit te besteden.

Wist je dat je ook kosten vòòr oprichten mag meenemen? Dit zijn kosten die je maakt voordat jouw bedrijf is ingeschreven bij de KVK. Denk aan kosten voor het onderzoek om te kijken of jouw idee levensvatbaar is. Misschien laat je alvast een website maken. Of moet je een cursus volgen voordat je aan de slag kan. Dat zijn allemaal zakelijke kosten die je kan opvoeren.

 

Je eerste betalende klant

 

En dan komt het moment, hopelijk heel snel, dat je jouw eerste betalende klant binnen haalt. Dit is de beste test! Als iemand (en dan niet je moeder of je partner) je geld betaald voor jouw product of dienst, heb je een grote kans dat er ook andere zijn die jouw product weten te waarderen.

Dit is heel anders dan iemand vragen “Zou je geld betalen voor dienst abc?”. De kans dat je dan ja zal horen is best groot. Maar echt de portemonnee trekken, dat is toch wel een ander verhaal.

 

Klantrelaties onderhouden, zijn ze tevreden?

 

Als je eenmaal klanten hebt, is het super belangrijk dat je zorgt dat ze tevreden zijn. Er is namelijk geen betere reclame dan een tevreden klant. Deze zal praten over jouw briljante dienst en hoe attent je wel niet bent.

Er is wel een uitzondering. De klant moet bij jouw bedrijf passen. Zorg dat je niet iedereen tevreden tehouden. Dat is onmogelijk en daar wordt je niet gelukkig van.

Het onderhouden van klantrelaties hoeft je niet extreem veel tijd te kosten, als je dat op een slimme manier regelt. Bv met een mailtje, het liefst wel een beetje persoonlijk, om te vragen hoe het bevalt. Of probeer iets anders, als een briefkaart. Het is vooral belangrijk dat je er over nadenkt hoe je dit doet en je hoeft echt geen uren per klant hier mee bezig te zijn.

 

Netwerken

 

Dit wordt altijd gekscherend ook wel Net Werken genoemd. Sommige mensen zijn hier van nature heel goed in, andere moeten hier echt voor gaan zitten en over nadenken. Je kan natuurlijk naar netwerk borrels gaan en naderhand iedereen een persoonlijk berichtje sturen die je op de borrel gesproken hebt.
Maar je kan ook investeren in de bestaande klanten, zie klantrelaties onderhouden, om daarmee je netwerk op te bouwen. Deze mensen hebben je al een keer betaald, dus dat is een goede reden om contact op te nemen.

Om je relaties goed te onderhouden, zal je al je contacten goed en secuur bij moeten houden. Gebruik daar een gratis crm systeem voor, zodat jij je op de inhoud kan focussen. Nu hoef je dat alleen maar goed te vullen en bij te houden. Fluitje van een cent!