Responsive Menu
Add more content here...

Slicing pie en jouw startup

Kort boek review voor startup founders

Je hebt een goed idee, en je gaat aan de slag met jouw startup. Misschien begin je eerst alleen en zoek je er later partners en collega’s bij. Of misschien beginnen jullie wel vanaf de start met 2 of 3 partners.

 

Pie verdelen

 

Maar dan komt als snel de vraag, hoe verdeel je dat netjes? Wie krijgt er hoeveel aandelen? En hoeveel tijd stop je er in? Breng je zelf iets in, zoals materialen of stel je bedrijfsruimte beschikbaar? Dat zijn maar een paar simpele vragen om de taart te verdelen.

Maar, zoals we wel vaker zeggen, voorspellen is moeilijk en vooral als het om de toekomst gaat. In dit geval, je weet niet hoeveel iedereen zal bijdragen. Je weet niet of er niet iemand afhaakt, of misschien wel tijdelijk ergens anders geld gaat verdienen, bv omdat er een gezin onderhouden moet worden. Dan verandert er weer het eea.

 

Fixed equity split

 

Wat veel startups doen is bij de start een aandelen verdeling afspreken. Dat is dan gebaseerd op wie in de toekomst (daar komt dat voorspellen weer) waarde gaan toevoegen aan de startup. Als er wat verandert, wat natuurlijk altijd gebeurt, dan krijg je hier ruzie over. En dat is wat dit model probeert op te lossen.

Het is heel duidelijk niet bedoelt voor startups die geld ophalen, of een founder hebben die de rekeningen betaalt. Het is er echt voor bedrijven die zonder resources (bootstrapped) van de grond proberen te komen. En dus opzoek zijn naar een manier om tot een eerlijke verdeling te komen.

Dat is waar het Slicing Pie model van Mike Moyer op inspringt.

 

Mike Moyer

 

De schrijver, Mike Moyer, geeft heel duidelijk aan dat dit boek of model speciaal voor bootstrapped bedrijven is. Dus zolang er nog geen geld wordt verdiend. Als er namelijk (genoeg) inkomsten zijn, kan je iedereen een redelijk salaris betalen. En dit model gaat er juist om hoe je mensen die hun nek uitsteken, kan laten mee delen in toekomstige verdiensten. Maar wel altijd in verhouding tot het risico dat ze er in gestoken hebben.

Het model houdt rekening met tijd die er ingestoken wordt, tijd die je anders in een betaalde baan zou stoppen, geld dat je er in stopt, bv om de servers te betalen, materialen die je inbrengt of een slim CRM systeem om relaties te onderhouden. Maar ook andere zaken die nodig zijn.

In Slicing Pie beschrijven ze een slimmer manier om hier mee om te gaan. En om te zorgen dat je niet van te voren de toekomst probeert te voorspellen, iets wat mensen gewoonweg niet kunnen.

Zit jij als founder hier ook over te denken? Of wil je een startup opzetten? Lees dan even Slicing Pie, het is een kort boekje met slimme tips! Waarschijnlijk heb je er wel iets aan!

 

Administratie opzetten

 

Als je bezig bent met het opzetten van je bedrijf, is het handig om meteen je financiële administratie op te zetten. Dat is verplicht, dus doe het meteen even.