Registeren bij de KVK

Iedere ondernemer heeft er een keer mee te maken, het registreren bij de KVK. Als eenmanszaak of als je samen als vennootschap onder firma (ook wel kort VoF genoemd) aan de slag gaat, moet zelf langs de KVK gaan.

 

Ga je meteen voor een BV, NV of misschien wel een Stichting of vereniging omdat dat beter past, dan zal je naar de notaris stappen die deze voor je opricht. Die dan direct ook direct voor jou de KVK registratie doet.

 

De KVK heeft als taak om alle bedrijven te registreren en daar een register van bij te houden. Bij een inschrijving wordt je, als dat nodig is, ook direct aangemeld bij de Belastingdienst. In dit artikel gaan wij niet in op de verschillen tussen deze ondernemersvormen. Dat zal in een later blog besproken worden.

 

Kamer van Koophandel?

 

Tegenwoordig heten ze lekker kort KVK, maar het wordt nog erg door elkaar gebruikt zien wij overal. Dat is ondertussen al weer een paar jaar zo, maar heeft niet zo veel ruchtbaarheid gekregen. Alhoewel iedereen nog zal weten dat je met Kamer van Koophandel de KVK bedoelt.

 

Inschrijven als? Hoe werkt dat, het inschrijven?

 

Het is hee simpel, je gaat naar de website van de KVK en maakt een afspraak om jouw bedrijf te registreren. Je geeft dan aan dat je je als eenmanszaak wilt inschrijven. Niet als ZZP’er, want die term bestaat juridisch niet. De offiële term is eenmanszaak. Wat zoveel betekend dat jij als persoon verantwoordelijk bent voor de uitgaven en inkomsten. Mocht jouw bedrijf veel winst maken, dan is die winst voor jou en betaal jij daar belasting over, net als je in loondienst zou zijn.

 

Maar ook belangrijk, als jouw bedrijf failliet gaat, dan ben jij daar persoonlijk verantwoordelijk voor. Het komt helaas soms voor dat jouw bezittingen zoals je huis en auto verkocht moeten worden om de schulden te betalen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.

 

En dan?

 

Dan heb je een bedrijf geregistreerd, en begint het eigenlijk pas. Klanten werven, opdrachten uitvoeren, facturen sturen, contacten onderhouden, je administratie bijhouden, belasting betalen. En natuurlijk even een account aanmaken bij een super eenvoudig CRM. Er komt veel bij kijken. Om je daarmee te helpen, hebben wij een lijstje gemaakt van zaken waar je aan moet denken als je een bedrijf gaat beginnen. Dat is zeker geen volledige lijst, je zal altijd goed moeten nadenken of je nog andere zaken moet regelen. Of je bepaalde vergunningen of verzekeringen moet afsluiten, zoals we al schreven, er komt veel kijken bij het opzetten van jouw eigen bedrijf. 

 

Dat gaat je vast lukken. Succes!