Gebruik netwerk relaties op bouwen

Als je begint met je onderneming is het natuurlijk de grote vraag waar je opdrachten en klanten vandaan haalt. Vanuit het niets beginnen en relaties opbouwen is niet makkelijk, om het maar voorzichtig te zeggen. Het is hard werken en je moet goed nadenken wat je wilt bereiken. Je kan niet vanuit het niets relaties opbouwen, je zal met de eerst stap moeten beginnen om een relatie op te bouwen. Wij gaan er hier naar kijken hoe ja dat kan aan pakken.

Laten we beginnen om te zeggen dat je niet zomaar een relatie kan opbouwen. Aan de andere kant heeft bij iedereen wel een netwerk, de een groter dan de ander. Het ene netwerk zal ook relevanter zijn dan het netwerk. Er is al een basis, dat is het belangrijkste voor het op bouwen van relaties.

 

Relaties opbouwen vanuit een baan

 

Wat we regelmatig zien is dat een medewerker met een goede staat van dienst voor zichzelf gaat beginnen. Soms wordt de oude werkgever dan ook meteen de eerste opdrachtgever. Je hebt al samen gewerkt en weet wat je aan elkaar hebt, dat is wel zo makkelijk.

 

Referentie

 

Ga je niet samenwerken, dan kan je nog steeds je connecties benutten. Bijvoorbeeld als referentie, er vanuit gaan dat je goed uit elkaar bent gegaan. Een referentie kan heel goed werken als opstapje naar een goede relatie met een potentiële klant. Op die manier sta je al 1-0 voor als je een relatie gaat opbouwen

Let wel even op of je een concurrentie beding hebt. Zeker als je niet voor je oude baas aan de slag gaat, maar voor een klant van deze gaat werken. Even uitzoeken of dat mag.

 

Introducties om binnen te komen

 

Naast je werkervaring en je oude collega’s kan je ook in de prive sfeer kijken om relaties op te bouwen of introducties te krijgen. Denk aan familie, vrienden of bekenden van een (sport) vereniging. Deze mensen kennen je misschien minder goed, maar een introductie is zo gemaakt, dan dat kan net het verschil maken.

Wat we eigenlijk willen zeggen, wees creatief. Kijk waar je ingangen kan vinden en wie je daar mee kan helpen. Dan is het natuurlijk wel zo handig om een eenvoudig CRM systeem te hebben om je contacten bij te houden. Bv wie heeft je geïntroduceerd, zodat je achteraf een bedankje kan sturen, dat wordt erg gewaardeerd!