Wat is een zzp er?

Of misschien is de vraag “Wie is een zzp’er?” beter. We hebben al eerder gekeken naar de betekenis van een zzp’er en de vergelijking met een freelancer en een zelfstandige gemaakt. Ook zou je deze groep kleine ondernemers kunnen noemen, het gaat namelijk vaak over het MKB. Of te wel het Midden en Klein Bedrijf.

Multinationals

Misschien wordt dit duidelijker als we kijken waar MKB voor staat, om wat voor bedrijven dit gaat. Het MKB wordt af gezet tegen de grote bedrijven, zeg maar de multinationals zoals Shell, ABN AMRO en Philips. Dat zijn de echt grote bedrijven. Daaronder komt het Midden bedrijf. Dit zijn vaak bedrijven met 50 tot misschien wel 1000 medewerkers, dus ook al geen kleine jongens te noemen, maar natuurlijk wel een stuk kleiner dan de multinationals met tienduizenden medewerkers verspreidt over vele landen.

MKB

Het midden en klein bedrijf is zoals gezegd op te splitsen in de midden moot en de kleine bedrijven. De middenmoot zijn bedrijven met tientallen medewerkers en zijn in alle branches te vinden. Dit kunnen familiebedrijven zijn, partnerships of opgezet door succesvolle ondernemers die dit in tientallen jaren hebben opgebouwd.

De K van MKB

Als laatste kijken we naar de kleine bedrijven binnen het MKB. Dit zijn de zelfstandigen, freelancers en ondernemingen met minder dan 10 werknemers. Zoals je misschien wel zou verwachten zijn deze kleine bedrijven in de meerderheid. In Nederland zijn er rond de 1,5 miljoen kleiner ondernemers.

Definities van deze termen

Het is goed om te bedenken dat dit geen harde grenzen zijn, en dat verschillende organisaties hier op een andere manier naar kijken. Een bank zal waarschijnlijk eerder naar de omzet kijken, terwijl de statistische afdeling van de Europesche Unie misschien eerder naar het aantal medewerkers zal kijken.

Waarom is dit relevant?

Dat is een goede vraag! Afhankelijk van de grote van de onderneming, het aantal medewerkers en de omzet, zal een onderneming andere eisen hebben. Je kan je voorstellen dat de Albert Heijn andere eisen aan software voor de medewerkers stelt dan een timmerfabriek met 10 medewerkers. En dat terwijl het doel misschien wel hetzelfde is, bijvoorbeeld nieuwsbrieven naar klanten sturen. Of het bijhouden van contacten met klanten en leveranciers.

Qraia richt zich exclusief op de K van het MKB. Omdat een kleine ondernemer nou eenmaal andere behoefte heeft dan een groot bedrijf. Niet alleen wat deze software moet kunnen doen, maar ook aan het gebruiksgemak en wat de ondernemer er bereid voor is om te betalen.

Qraia CRM

En dat is waar Qraia CRM om de hoek komt kijken: eenvoudig in gebruik, overzichtelijk en betaalbaar. Probeer het zelf maar.