Dit blog is geschreven door een nieuwe gebruiker van Qraia. Hoe werkt het? Wat heb je er aan? En zou jij er ook van profiteren om een CRM systeem te gebruiken?
Toen ik een paar weken geleden voor het eerst hoorde van CRM wist ik niet wat dat inhield. Ik was erop geattendeerd door een vriend van me die het systeem al geruime tijd naar volle tevredenheid gebruikt. “Dat is echt iets voor jou als freelancer zijnde”, zei hij enthousiast en probeerde mij over te halen het ook te gaan gebruiken. “Maar dan moet je juist het CRM-systeem van Qraia gaan proberen, want dat is super gemakkelijk en ook nog eens gratis”, besloot hij zijn verkooppraatje. Over dat ‘gratis’ had ik zo mijn eigen gedachten, maar ik was wel nieuwsgierig geworden.
Weet jij wat een CRM systeem is?
Overzichtelijke lay-out
Ik kroop achter mijn laptop om de site van Qraia eens nader te bekijken. Wat mij meteen opviel was de overzichtelijke lay-out van de site en de snelle doorverwijzing naar het inloggen om – inderdaad gratis – een account aan te maken. Ik aarzelde niet en maakte meteen een account, wat opmerkelijk was aangezien ik meestal voorzichtig ben om iets te gaan proberen. Ik ben nog echt zo iemand die contacten in adresboekjes heeft en alles verder op memo’s schrijft, dus best wel conventioneel. Maar het CRM-systeem zag er aanlokkelijk uit en ik dacht: waarom ook niet, én het kost niets.
Nu ben ik wel een freelancer die efficiënt met zijn tijd en geld wil omgaan, en van daaruit redenerend leek het mij een logische stap om het CRM-systeem goed te gaan gebruiken. Dus meteen mijn contacten overgezet in het digitale adresboek, mijn aantekeningen in de notities, en de dingen die ik deze week en de volgende weken wil doen in de to-do lijst gezet. Allemaal heel gemakkelijk te doen en heerlijk overzichtelijk. Geen gedoe meer met losse papertjes en aantekeningen die overal en nergens te vinden te zijn.
Scheelt tijd en geld
Had ik maar eerder van een dergelijk systeem geweten, dacht ik bij mezelf. Het scheelt een hoop tijd – en daardoor ook geld – die je beter aan andere zaken kunt besteden. Ik scrolde nog eens verder door de functies en de mogelijkheden van het systeem en ontdekte nog veel meer. Ook kwam ik erachter dat het systeem gratis is tot op zekere hoogte. Het basispakket is – en blijft – gratis, maar als je wilt uitbreiden naar een ander pakket dan hangt er wel een (relatief klein) prijskaartje aan.
Vooralsnog ben ik tevreden en ga het Qraia CRM-systeem voor mezelf goed uitproberen en kijken wat je er verder mee kan doen. Maar daarover later meer in een volgende blog.