5 tips om zakelijke relaties te onderhouden

Hoe goed een CRM ook is, relaties opbouwen is echt mensenwerk. Het CRM kan je werk makkelijker maken, bijvoorbeeld bij de 1e tip om snel te zien wat je de vorige keer hebt besproken, zul je zelf de telefoon moeten pakken voor het contact.

Hoe doe je dat nu, zakelijke relaties onderhouden? Wij geven je 5 tips om je zakelijke relaties gemakkelijk te onderhouden.

 

5 (+bonus) tips om zakelijke relaties te onderhouden.

 

En ook nog een bonustip.

  1. contact onderhouden
  2. netwerken
  3. vertrouwen op te bouwen
  4. interesse tonen
  5. het komt niet vanzelf, dus werk hard
  6. wees kritisch
  7. bonus tip, begin een podcast

Sommige tips zullen voor jou relevanter zijn dan andere tips. Doe er je voordeel mee.

1. contact onderhouden

Het belangrijkste is om regelmatig contact te houden met je netwerk. Bel ze, stuur een bericht of e-mail, zorg dat ze op je mailinglijst staan, bezoek ze, ontmoet ze op een beurs of netwerkevent, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het beste is om dingen af ​​te wisselen. Als je wekelijks bij iemand op de stoep staat om een ​​kop koffie te zetten, kan dat heel vervelend zijn. Maar als je dat kopje koffie afwisselt met een handige nieuwsbrief, een kort telefoontje en een persoonlijke mail, dan is het veel evenwichtiger. Het is het beste om meerdere contactmomenten te hebben om de relatie warm te houden

 

Contactmomenten

 

Het is goed om te beseffen dat niet elk moment persoonlijk of individueel hoeft te zijn.

  • Afspraak
  • Netwerk evenement
  • bellen
  • Zoom afspraak
  • een email sturen
  • whatsapp bericht
  • Nieuwsbrief
  • workshop of seminarie
  • berichten op sociale media
  • bericht op sociale media
  • persoonlijke videoboodschap
  • webinar
  • klas
  • roadshow
  • podcast

Zoals je ziet is het een hele lange lijst van verschillende mogelijke contactmomenten. U heeft al snel een persoonlijke voorkeur, maar misschien ook uw klant of zakenrelatie.

Daarnaast hangt het ook heel erg af van wat je verkoopt of aanbiedt. Een webshop met producten van € 25,- is niet te vergelijken met een zzp’er die maar 2 of 3 grote klanten heeft.

2. netwerken

Het is erg belangrijk om een ​​netwerk op te bouwen. Of je dit netwerk nu gebruikt om opdrachten binnen te halen, te leren van of als leverancier, alleen kom je er niet. Daarom is het belangrijk om bewust met je netwerk aan de slag te gaan en dit op te bouwen en uit te breiden. Wees verstandig en leg vanaf het begin al je contacten en contactmomenten vast. Zo bouw je geleidelijk aan een netwerk op waar je later plezier van zult hebben.

Als je gaat netwerken is het toch aan te raden om in deze tijden een visitekaartje bij je te hebben. Tegenwoordig zullen mensen je extra goed onthouden, omdat nog maar weinig mensen met een visitekaartje werken.

3. bouw vertrouwen op

Zoals het gezegde luidt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat wil zeggen, het duurt lang om vertrouwen op te bouwen, maar je kunt het heel snel verliezen. Wees je hiervan bewust in alles wat je doet en zegt. Het gaat vaak om de kleine dingen. Als je belooft iets op dinsdag af te maken, zorg er dan voor dat het op maandag af is. En niet op woensdag of donderdag, dan ben jij die persoon die weet dat hij afspraken niet zo goed oppakt. Het creëren van de juiste verwachtingen is daarbij erg belangrijk.

Zorg ervoor dat mensen op je kunnen rekenen en dat ze weten wat ze met je kunnen doen. Je zult zien dat het zich op de lange termijn altijd terugbetaalt!

4. interesse tonen

Niets is vervelender dan praten met iemand die alleen maar over je schouder meekijkt om te zien “wie er nog meer is”, dan ben je duidelijk niet belangrijk genoeg. Andersom is het natuurlijk net zo, toon oprechte interesse als je met iemand praat. Stel vragen, kijk niet op je telefoon en zorg dat je reageert op wat de ander zegt. Wacht dus niet tot je je eigen verhaal kunt vertellen, dat is een groot teken dat je niet geïnteresseerd bent.

Zorg er dus voor dat je kleine en persoonlijke dingen opschrijft in een CRM. Daar kun je dan de volgende keer in het gesprek naar verwijzen, wat voor de ander een teken is dat je echt geluisterd hebt.

5. het komt niet vanzelf, dus werk hard

Dit is een beetje een open deur, maar daarom niet minder waar. Het gaat niet vanzelf, je zult er zelf keihard voor moeten werken. Maar dat is helemaal niet erg, want je zult zien dat je er steeds meer plezier aan beleeft als je ziet dat je ook resultaat boekt. Dat zijn echt de resultaten van je harde werk.

6. wees kritisch

Naar jezelf, maar ook naar anderen. Je hoeft niet overal ja op te zeggen. Zeker als je wat verder komt en (kleine) successen hebt behaald, zal je steeds vaker gevraagd worden of je kunt helpen, of je iets wilt oppakken of advies wilt geven. Vergeet niet dat een dag maar 24 uur heeft. Je hoeft echt niet overal nee tegen te zeggen, dat zou ik niet aanraden, maar wees kritisch!

7. bonus tip, blijf positief

Blijf als laatste bonus positief. Er zullen tijden zijn dat dingen tegen je werken, of dat dingen niet gaan zoals je wilt. Dat is heel normaal. Dat heeft iedereen wel eens. Zorg ervoor dat je die momenten herkent en onthoud dat zelfs de meest succesvolle mensen momenten van twijfel hebben. Je ziet ze nooit, want je ziet alleen de goede momenten, de successen. Onthoud dus dat je hier ook doorheen komt.

Extra bonus tip: start een podcast

Wil je dat meer mensen je leren kennen? Dat meer mensen een goed beeld krijgen van jou en je kennis? Start dan heel eenvoudig een podcast. Start een podcast om veel mensen te bereiken. Dit is een hele leuke manier om kennis te delen en te laten zien wat je weet.

Zoals je kunt zien, zijn er een paar dingen bij betrokken. Dit is niet iets wat je per se elke dag hoeft te doen, misschien is 1 uur per week voor jou genoeg, dat zou zeker kunnen. Als je je maar bewust bent van deze stappen met netwerken.

Succes!