Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp’er


Is er een verschil tussen een freelancer en een zzp’er?
Definitie freelancer:

“free·lan·cer (de; m,v; meervoud: freelancers)
iem. die freelance werkt”

Bron: van Dale

De van Dale kent de term “zzp” of “zzp’er” niet. Ook bij Wikipedia kom je van een koude kermis thuis, je wordt direct doorverwezen naar “Freelance”. Wat er daar oa staat:

“Iemand die freelance-opdrachten aanneemt, heet een freelancer of zzp’er (zelfstandige zonder personeel).”

Wikipedia

Afkorting zzp’er:
“Zelfstandige Zonder Personeel”

Zoals je ziet is er geen verschil zoals we al eerder schreven.

Het is vooral een taalkundig verschil. En het wordt ook geregeld eens door elkaar gebruikt wordt. Je kan het dus beide gebruiken, freelancer en zzp’er. Trouwens net als zelfstandige of kleine ondernemer.

Wat is de wettelijke term voor een freelancer of zzp’er?

Om het makkelijk te maken is dat weer iets anders.
Namelijk “Eenmanszaak”. Als jij je gaat inschrijven bij de KVK en je zegt dat je zzp’er wilt worden, wordt jij of jouw bedrijf geregistreerd als eenmanszaak. Dat is de term zoals die in de wet staat. Dat betekent dat jij als persoon je uit kan geven als bedrijf, maar ook dat je Belastingaangifte moet, bv voor de BTW die je op je factuur moet zetten. De inkomstenbelasting is in weze niet zo anders als prive persoon, hoogstens wat complexer.

Conclusie, is er een verschil?

Nee, om heel eerlijk te zijn, er is geen verschil. We zijn al eerder in gegaan op het verschil tussen freelance zzp, de conclusie is dat er geen verschil is. Hoogstens geven sommige mensen of doelgroepen de voorkeur, of afkeur, aan deze of gene term.